TÖRTÉNETÜNK

ÁZSIAI TÖRPEKUTYÁK ÉS BICHONOK FAJTAGONDOZÓ EGYESÜLETÉNEK

 BEMUTATÁSA

Ázsiai Törpekutyák és Bichonok Egyesülete 2014. március 03.-án alakult Budapesten, de az egyesület székhelye Újlengyel. Az egyesület részéről gondozásba venni kívánt fajták, az FCI IX.- es fajtacsoportjának tagjai és mint az Egyesület nevéből is kitűnik, két családba sorolhatóak:

Ázsiai fajták:

Chinese Crested Dog (hairless és powder puff változat),Japán Chin,Lhasa Apso,Pekingese,Shih-tzu,Tibeti Spániel,Tibeti Terrier

Bichonok:

Bichon Frise,Bolognese,Coton de tulear,Havanese,Löwchen,Maltese


Mindkét családban vannak hazánkban nagyobb populációban jelen lévő fajták, és vannak igen alacsony létszámú fajták is. Magyarországi viszonylatban nem célravezető a két fajtacsalád elkülönítése önálló egyesületekbe, mivel mindkét családban csak egy vagy esetleg kettő fajta rendelkezik magasabb egyedlétszámmal, így ezek a fajták nem lennének egymagukban képesek a többi alacsony egyedszámú fajtával járó feladatok terheinek viselésére. Életképes, erős egyesület, mely tagjai számára hathatós érdekképviselet, csak a két fajtacsalád együttes gondozásával, és a terhek közös vállalásával jöhet létre.

Az egyesületünket létrehozó tenyésztők között igen magas arányban képviseltetik magukat a nagy nemzetközi elismerésnek örvendő, igen magas eredményekkel bíró tenyészetek több fajtában is, pl. máltai selyemkutya, löwchen, lhasa apso, bichon havanese, bolognese, shih tzu, tibeti terrier. Ezek a kennelek sok esetben több Világ- és Európa győztes, ICH-s vagy multi Champion saját tenyésztésű kutyával rendelkeznek. Szinte az alakulás pillanatától támogatóink sorában üdvözölhetünk két fajtaspecialista, nemzetközi viszonylatban megbecsült küllembírót is, akik elismerik munkánkat és maximális támogatásukról biztosították klubunk vezetőségét.

Tudjuk a "divatkutyák" tekintetében sajnálatos módon nagyon magas létszámban folyik a minden szakmaiságot és kontrollt nélkülöző "megélhetési kutyaszaporítás", a kis populációjú fajták tekintetében pedig a fennmaradásért, a tenyészetek meghonosításáért kell küzdenünk. Már jelenleg is fennáll két fajta esetében, hogy a korábban néhány egyeddel meghonosított tenyészet feladta munkáját, így az ország most Bichon Frise és Japán Chin tekintetében mindösszesen 1-1 aktív tenyészettel rendelkezik és szorgos munkával tevékenykedik a fajták fennmaradásáért. Egyesületünk nagyon büszke rá, hogy mindkét kennel tulajdonosát tagjaink között tudhatjuk! Mindkét esetben a jelenlegi helyzet megváltoztatása csak a tenyésztők szoros összefogásával és együttműködésével lehetséges. Ez mindannyiunk közös érdeke és célja.

Az ÁBE rövid működési ideje alatt a tagok több magas színvonalú Szakmai Napon vehettek részt, ahol bővíthették ismereteiket, és kérdéseket tehettek fel az általuk érdekelt témákban. Pl: öröklés menete, genetika, szűrések...

Külföldön élő tagjaink és támogatóink folyamatosan információkkal látnak el minket a tenyésztéssel kapcsolatos újszerű és modern lehetőségekről, ami munkánkat nagymértékben elősegíti, és így nagyobb eséllyel és ütemben tudunk felzárkózni, az európai tenyésztési színvonalhoz. Az anyagokat magyarra fordítva kapjuk meg, így sokkal gyorsabban tudunk reagálni az esetleges újonnan felmerülő tenyésztési problémákra.

Egyesületünk, rendkívül rövidnek mondható múltja ellenére, bírja az adott fajtákkal foglalkozó magyarországi tenyésztők nagy részének támogatását és bizalmát.

EGYESÜLET ELNÖKSÉGÉNEK TAGJAI 

Horváth 

József

Elnök

+36 30 869 3251

e-mail cím: abeinfo2014@gmail.com

Szabó Éva

Elnökségi tag 

+36 30 306 0030

e-mail cím: abeinfo2014@gmail.com

Ifj. Madarász Jánosné Zsuzsa

Elnök helyettes

+36 30 757 9098

e-mail cím: abeinfo2014@gmail.com